Lesvervangende activiteiten

proclamatie
Bezoek aan het Flanders field museum te Ieper.

Wat is een lesvervangende activiteit of LVA?

LVA = een activiteit die in de les voorbereid werd en die aansluit bij de geziene leerstof of leerplandoelstellingen. Gaat door binnen of buiten de school en kan meerdere lesuren duren

Onze doelen:

Wanneer ze het leslokaal verlaten en buiten de muren van het klaslokaal op stap gaan met leerkrachten moeten onze leerling leren omgaan met die “verworven” vrijheid. We moeten met hen duidelijke afspraken maken, maar tegelijkertijd stimuleren om zelfstandig te handelen. Deze zelfstandigheid kan in de wisselende situaties, locaties,... reacties veroorzaken, hen noodzaken om beslissingen te nemen waar ze dan ook de verantwoordelijkheid moeten dragen en waarbij ze leren omgaan met eventuele consequenties, zowel positief als negatief.

Een LVA is ook vaak een groepsvormende of “teambuildende” aangelegenheid en niet alleen voor leerlingen. Dit element mag zeker niet onderschat worden. Ook tussen leerlingen en leerkrachten kan de waardering groeien. Als nijverheidstechnische school kiezen we bij een overaanbod van LVA's voor de technisch gerichte LVA of een meerdaagse vakbeurs.

Les buiten de school

Bij een "les buiten de school" wordt een uitstap gepland tijdens de lesuren van een bepaald vak. De les wordt dan gegeven in een bedrijf, in een museum, de stadsbibliotheek, op een werf, in een natuurgebied, een hogeschool, enzovoort. We zijn van mening dat een levensechte omgeving leerlingen nog meer aanspoort tot leren dan een klaslokaal.